100 let slovenskega vojaškega letalstva

100 let slovenskega vojaškega letalstva

PP

100 let slovenskega vojaškega letalstva

Vojaški letalci praznujejo

12. januarja 2019 bomo praznovali 100 let, odkar je ljubljanska letalska stotnija izvedla svoj prvi izvidniško-bojni polet. V spomin na ta dogodek slovensko vojaško letalstvo 12. januarja praznuje dan letalstva. Danes je vojaško letalstvo organizirano v 15. polku vojaškega letalstva Slovenske vojske, ki združuje 6 enot:

 

PP

Poleg vojaških nalog tudi naloge v sistemu zaščite in reševanja in pomoči

Enote delujejo odzivno in združeno pri zagotavljanju zračne podpore enotam Slovenske vojske tako doma kot v tujini, varovanju zračnega prostora Republike Slovenije ter vsakodnevnem sodelovanju v sistemu zaščite in reševanja in pomoči. Večji del enot je na letališčih Cerklje ob Krki in Brnik, del pripadnikov pa neprekinjeno opravlja svoje naloge na meteorološki postaji na Kredarici ter radarskih položajih Ljubljanski vrh in Ledinekov Kogel.

Primerljivi z zavezniki

Novejša zgodovina se je začela pisati s prebegom pilota majorja Jožeta Kalana in letalskega tehnika praporščaka Bogomirja Šuštarja s helikopterjem Gazela iz mariborske vojašnice k Teritorialni obrambi 28. junija 1991. Slovensko vojaško letalstvo se je skozi čas razvilo v profesionalno enoto, primerljivo z zaveznicami.

Novice

Na vaji Zvezda Triglava 2019

Vojaški tabori - ocena odlično

Letos poleteli že 551-krat

The remote server returned an error: (400) Bad Request.