Puškomitraljez 7,62 mm MAG

Puškomitraljez FN MAG je avtomatsko orožje pehotnih enot, namenjeno uničevanju nasprotnikove žive sile in neoklepljenih sredstev nasprotnika. V proizvodnji je več različic puškomitraljeza MAG.
Uporablja se kot mitraljez (s podstavka), v sovprežni različici v kupolah bojnih vozil ob glavnem orožju ali kot mitraljez za neposredno obrambo vozil. Če se ne uporablja podstavka, je orožje označeno kot puškomitraljez in se z njim strelja z nožic.

Puškomitraljez FN MAG je zračno hlajeno avtomatsko orožje, ki deluje na principu delovanja odvoda smodniških plinov, polni pa se z nabojnikom. Strelja samo rafalno.

Do sedaj je bilo izdelanih več kot 100.000 kosov. Uporablja se v več kot 70 državah, med ostalimi tudi v ZDA, Kanadi, Belgiji, Veliki Britaniji ...

MAG je bojno preizkušeno sredstvo. Odlikujejo ga izjemna zanesljivost, robustnost, vsestranska uporabnost in ognjena moč.

Orožja SV so opremljena z optično namerilno napravo.

Tehnični podatki:

Princip delovanja: odvod smodniških plinov - streljanje iz odprtega zaklepa
Strelivo: 7,62 x 51 (308 Nato)
Masa orožja: 11,8 kg
Dolžina orožja: 1,26 m
Dolžina cevi: 630 mm
Učinkovit doseg: 800 metrov (puškomitraljez), 1800 (mitraljez)
Teoretična hitrost streljanja: 650-1100 nab/min
Optimalna hitrost streljanja:      750 nab/min

 

Postani vojak na Facebooku

Danes so udeleženci Vojaškega tabora 2019 na vadišču Slovenske vojske Mačkovec pri Bohinjski Beli prikazali strokovni javnosti in medijem del znanj, ki so jih osvojili na taboru...

Več na Facebooku >

Še nekaj foto-utrinkov dogajanja na Taboru MORS in mladi v Murski Soboti...

Več na Facebooku >