Kot zaposlovalec ti Slovenska vojska nudi različne ugodnosti. Poleg usposabljanja za dolžnost vojaka, uniforme, oborožitve in prave opreme, lahko kot vojak ob plači prejmeš različne dodatke, ob služenju osvojiš znanja, ki ti bodo koristila tudi v drugih službah, in uživaš tudi v zasebnem življenju.
Interesi
Vojak kuhar je usposobljen za rokovanje in vzdrževanje specialne kuharske terenske tehnike ter v kuharskih postopkih, ki obsegajo pripravo in delitev hrane v terenskih pogojih. Pri delu mora spoštovati pravila o higieni živil (HACCP) in poleg specifičnega kuharskega znanja mora skrbeti za psihofizično pripravljenost, strelsko usposobljenost ter se udeleževati usposabljanj v Sloveniji in tujini.
Ključni podatki
1.476,89 €
povprečna bruto plača vojaka I. s V. stop. Izobrazbe
zaželen civilni poklic kuhar
pogoj za pristop k urjenju
20 dni
plačan dopust
3.602,95 €
začetna plača vojaka I na misiji
IV. stopnja
potrebna izobrazba
7:00 - 15:00
redni delovnik
Prednosti dela v Slovenski vojski
Plača in dodatki
- Bonus na stalnost zaposlitve
- Dodatek na delovno dobo
- Zdravstveno zavarovanje
- Pokojninsko zavarovanje (drugi steber)
- Regres
- Nadomestilo za povečan obseg dela
- Terenski dodatek
- Nadomestilo potnih stroškov
Ravnotežje med službo in zasebnim življenjem
- Možnost dodelitve službenega stanovanja
- Urejen delovni čas
- Skrb za telesno pripravljenost
- Opravljanje vozniškega izpita
Znanja in veščine
- Preživetje v naravi
- Rokovanje z osebnim orožjem
- Delovanje v stresnih situacijah
- Organiziranost in disciplina
- Prva pomoč
- Vodenje
Oprema
- poljska kuhinja
- zaščitna kuharska oblačila. Pri vseh ostalih nalogah pripadnik uporablja bojno ali službeno uniformo.
Pogoji:
- Za vojaka kuharja je zahtevana najmanj IV. stopnja civilne izobrazbe. Želeno je, da ima pripadnik končan civilni poklic kuhar, natakar ali gostinski tehnik. Pripadnik, ki ima končano V. stopnjo izobrazbe, lahko zasede poddesetniško delovno mesto in kasneje delovno mesto podčastnika-poveljnika kuharskega oddelka, v kolikor je perspektiven, izpolnjuje navedene pogoje in opravi šolo za podčastnike.
Usposabljanje
- Kakor vsi drugi pripadniki Slovenske vojske mora tudi bodoči vojak kuhar postati najprej vojak, zato mora najprej na 13-tedensko temeljno vojaško-strokovno usposabljanje (TVSU). Kandidati v tem času pridobijo temeljna vojaška znanja, ki jim omogočajo delati in živeti skladno z vojaškimi vrednotami ter sprejemati in izpolnjevati delovne naloge.
- Na 6-tedenskem osnovnem vojaško-strokovnem usposabljanju (OVSU) pridobijo znanja za vojaško evidenčno dolžnost.
- Po končanem temeljnem in osnovnem vojaško-strokovnem usposabljanju v Vipavi mora pripadnik, ki bo zasedel delovno mesto vojak kuhar, opraviti usposabljanja za vojaško evidenčno dolžnost oskrba, kjer se priuči rokovanja s specialno kuharsko terensko tehniko in osvoji znanja, ki so potrebna za delo v kuharskem vodu.
Karierna pot
-
Temeljno vojaško usposabljanje (TVSU)
-
Osnovno vojaško-strokovno usposabljanje (OVSU)
-
Tečaj za desetnika
-
Šola za podčastnike
Med usposabljanjem se kandidati usposobijo za:
- za vojaško evidenčno dolžnost oskrba.
Pridobijo tudi znanja za:
- rokovanje s specialno kuharsko terensko tehniko,
- za delo v kuharskem vodu.
CIVILNA SLUŽBA
Specialistično znanje, ki ga vojak kuhar pridobi v Slovenski vojski, je uporabno v mnogih civilnih ustanovah.
Spoznaj delo vojaka kuharja:
"Vojak kuhar dela predvsem na terenu, izven vojašnice, tako doma, kot v tujini!"